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CMS TECHNICAL ASSISTANCE WEBINAR ON USING THE CONSUMER 
ASSESSMENT OF HEALTHCARE PROVIDERS AND SYSTEMS (CAHPS®) SURVEY 
TO BETTER UNDERSTAND THE QUALITY OF CARE FOR CHILDREN IN MEDICAID 

AND CHIP 

ANSWERS TO FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

A. Requirements for Title XXI (CHIP) Programs 

1. Are all states that operate a Title XXI program, regardless of type required to collect and 
submit a CAHPS survey to the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS)? 

Answer: Yes, the Children’s Health Insurance Program Reauthorization Act (CHIPRA) 
requirement related to CAHPS applies to all Title XXI (CHIP) programs. States must 
submit data that are representative of all children covered by their entire Title XXI 
program (CHIP Medicaid Expansion Program, Separate CHIP Program, or Combination 
CHIP Program) beginning in December 2013. Table 1 summarizes the CHIPRA-CAHPS 
requirements. 

2. Which version of the CAHPS survey is required to meet the CHIPRA requirement? 

Answer: CHIPRA requires Title XXI (CHIP) programs to include in their annual reports 
“data regarding access to primary and specialty services, access to networks of care, and 
care coordination provided under the state child health plan, using quality care and 
consumer satisfaction measures included in the Consumer Assessment of Healthcare 
Providers and Systems (CAHPS) survey” [Section 402(a)(2)]. CHIPRA does not specify 
which CAHPS survey tool must be used. To align with the CAHPS measure in the Initial 
Core Set of Children’s Health Care Quality Measures (Initial Core Set), CMS encourages 
states to collect the CAHPS 5.0H survey either with or without the Children with Chronic 
Conditions (CCC) Supplemental Items. However, as indicated in Table 1, states may 
decide which CAHPS tool to use.  

Table 1. CHIPRA-CAHPS Data Requirements 

Type of Program Data Requirements 
Title XXI (CHIP) Programs 
1. CHIP Medicaid Expansion 
Programs 
2. Separate CHIP Programs 
3. Combination CHIP Programs 

The CHIPRA requirement applies to all types of Title XXI (CHIP) 
programs. The agency must obtain CAHPS survey results 
specifically for CHIP enrollees. If a state would like to provide data 
on both Medicaid and CHIP enrollees, the agency must sample Title 
XIX (Medicaid) and Title XXI (CHIP) programs separately and submit 
separate results to CMS to fulfill the CHIPRA requirement. 
CHIPRA does not specify which CAHPS survey must be used. CMS 
encourages states to collect CAHPS 5.0H with or without CCC 
Supplemental Items; 1 however, this is the decision of the state. 

Title XIX (Medicaid) Programs  Title XIX (Medicaid) programs that do not meet program structures 
noted in 1-3 above can choose to collect CAHPS and report it to 
CMS. 
CMS encourages Title XIX (Medicaid) programs to collect the 
CAHPS 5.0H survey either with or without CCC Supplemental 
Items;1 however, this is the decision of the state. 

1 CMS encourages states to collect CAHPS 5.0H with or without CCC Supplemental Items in order to 
align with voluntary reporting of the CAHPS survey in the Initial Core Set. 
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B. CAHPS 5.0H Survey Version 

3. Are other supplemental items (e.g., dental services, care coordination, or specialist care) 
required for inclusion in the CAHPS survey? 

Answer: No, inclusion of supplemental item sets is not required in order to comply with 
the CHIPRA CAHPS requirement or as part of voluntary reporting for the initial core set 
measures. CMS encourages states to include the Children with Chronic Conditions (CCC) 
supplemental items, but the decision is up to each state. 

4. Does the CAHPS survey include any items specific to hospital encounters? 

Answer: No, the CAHPS Health Plan 5.0H Survey, Child Questionnaire, does not include 
items specific to hospital encounters. Parents are asked to exclude care received during 
overnight hospital stays. 

5. Where can I find the technical specifications for the CAHPS 5.0H survey for the Child 
Core Set? 

Answer: The Technical Specifications and Resource Manual are available at 
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-measurement/child-core-
set/index.html. The technical specifications contain information on contracting with a 
HEDIS-certified survey vendor, sampling, and fielding the survey. The specifications also 
include the CAHPS Health Plan 5.0H Survey, Child Questionnaire, with and without the 
Children with Chronic Conditions (CCC) Supplemental Items. 

C. CAHPS Sample 

6. If a state samples its combined Medicaid and CHIP populations, is the state still required 
to sample from its entire CHIP population to satisfy the CHIPRA requirement?  

Answer: Yes, if a state chooses to collect CAHPS for children in both Medicaid and CHIP, 
the state must separately sample children enrolled in the Title XXI CHIP programs and 
those enrolled in the Title XIX Medicaid programs, and must report separate data for 
children enrolled in Medicaid and CHIP when submitting data to CMS. States that use 
more than one delivery system for CHIP (e.g., managed care, primary care case 
management, or fee-for-service) must submit survey data that are representative of all 
children enrolled in CHIP, regardless of the delivery system in which they are served. 

7. Approximately 85 percent of the children in our state’s CHIP population are covered by 
managed care. Can the CAHPS surveys conducted by the state’s managed care 
organizations (MCOs) satisfy the CHIPRA reporting requirement for CAHPS? Or, are 
we required to sample and submit data for the entire CHIP population? 

Answer: To satisfy the CAHPS requirement under CHIPRA, a state must collect CAHPS 
survey data that are representative of the entire population of children covered by its Title 
XXI program, including children not enrolled in MCOs. The data submitted to CMS must 
be representative of the entire Title XXI population and must be aggregated to the state 
level (rather than reported at the plan level or by type of delivery system). States that use 
more than one delivery system for CHIP (managed care, fee-for-service, or primary care 
case management) must submit survey data that is representative of all children, regardless 
of the delivery system in which they are served. 

https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-measurement/child-core-set/index.html
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-measurement/child-core-set/index.html
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8. Does state-level sampling satisfy the CHIPRA requirement, or are states required to 
conduct plan-level sampling? 

Answer: To satisfy the CAHPS requirement under CHIPRA, a state must collect CAHPS 
survey data that are representative of the entire population of children covered by its Title 
XXI program. State-level sampling satisfies the requirement for submitting CAHPS data 
for the state’s entire Title XXI population. States should not submit plan-level data. 

D. Survey Administration 

9. Will there be a federal match for conducting an annual CAHPS survey? If yes, will it be 
a 90/10 match?  

Answer: External Quality Review Organizations (EQROs) that administer CAHPS surveys 
are eligible for a 75 percent match when conducted as an optional activity. State-
administered CAHPS surveys are eligible for a 50/50 federal match. To adhere to CAHPS 
5.0H measure specifications, states must contract with a National Committee for Quality 
Assurance- (NCQA) certified HEDIS survey vendor that will administer the survey 
according to HEDIS protocols. A current listing of NCQA-certified HEDIS survey vendors 
is available at http://www.ncqa.org/hedis-quality-measurement/data-reporting-
services/cahps-5-0-survey.  

10. What are some reasons a vendor would want to oversample for the CAHPS survey?  

Answer: To achieve the targeted number of completed surveys, a state may decide to 
oversample if it (1) has a prior history of low survey response rates, (2) anticipates that a 
significant number of addresses or telephone numbers in the enrollment files are 
inaccurate, (3) cannot eliminate disenrolled children from eligibility files, or (4) does not 
expect to achieve a denominator of 100 for most survey calculations. More information on 
conducting the Child CAHPS 5.0H survey is available in the Technical Specifications and 
Resource Manual available at https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-
care/performance-measurement/child-core-set/index.html.  

11. Has there been any recent analysis regarding survey fatigue (i.e., how many questions 
are “too many”) and whether it may result in parents’ not completing the survey? 

Answer: The Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) worked with leading 
research organizations to develop the family of CAHPS survey instruments. The CAHPS 
protocols are designed to minimize respondent burden and maximize response rates. As the 
measure steward of CAHPS 5.0H and HEDIS survey administration protocols, NCQA 
closely monitors the response rates of NCQA-certified HEDIS survey vendors. For 
example, NCQA limits to 20 the number of supplemental questions that a survey sponsor 
can add.  

E. Reporting 

12. Can a state report CAHPS survey findings that were collected by its participating 
managed care organizations (MCOs)? 

Answer: To satisfy the CHIPRA CAHPS requirement for Title XXI programs, a state may 
report CAHPS survey data that were collected by its participating MCOs. However, the 
data must be representative of its entire population of Title XXI-covered children 

http://www.ncqa.org/hedis-quality-measurement/data-reporting-services/cahps-5-0-survey
http://www.ncqa.org/hedis-quality-measurement/data-reporting-services/cahps-5-0-survey
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-measurement/child-core-set/index.html
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-measurement/child-core-set/index.html
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(including those not enrolled in MCOs, if applicable, and excluding all Title XIX-covered 
children). Further, the data must be combined across MCOs and reported at the state level. 
Information on developing state-level rates is available in a technical assistance brief at 
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/downloads/state-level-rates-brief.pdf.  

13. How are composite scores calculated? For example, are the answers to the separate 
questions averaged?  

Answer: Different composite measures are scored in different ways. The National CAHPS 
Database, maintained by AHRQ, performs the scoring for the composite measures. The 
National CAHPS Database is temporarily closed. For more information on the CAHPS 
database, visit AHRQ’s website: http://cahps.ahrq.gov/. 

14. Will there be additional technical assistance provided on how to aggregate a state-level 
rate for CAHPS? 

Answer: The procedures for creating a state-level rate for CAHPS are similar to those 
discussed in the technical assistance brief on Approaches to Developing State-Level Rates 
for Children’s Health Care Quality Measures Based on Data from Multiple Sources. This 
brief is available at https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/downloads/state-
level-rates-brief.pdf. Questions about developing state-level rates for CAHPS should be 
sent to the technical assistance mailbox at MACQualityTA@cms.hhs.gov. 

F. Webinar Resources 

15. Are the slides and briefs from the webinar on November 13, 2012 available to states? 

Answer: Yes, the presentation slides and other resources from the technical assistance 
webinar are available at https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-
measurement/child-core-set/index.html.  

https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/downloads/state-level-rates-brief.pdf
http://cahps.ahrq.gov/
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/downloads/state-level-rates-brief.pdf
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/downloads/state-level-rates-brief.pdf
mailto:MACQualityTA@cms.hhs.gov
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-measurement/child-core-set/index.html
https://www.medicaid.gov/medicaid/quality-of-care/performance-measurement/child-core-set/index.html
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