DEPARTMENT OF HEALTH & HUMAN SERVICES
Centers for Medicare & Medicaid Services

7500 Security Boulevard, Mail Stop 53-13-15
Baltimore, Maryland 21244-1850

Center for Medicaid and State Operations, CMSO

CENTERS for MEDCARE & MEDVCAUD SERVICES

Mr. Roy Jeftus, Dircctor

Division of Medical Services

Arkansas Department of Human Services
Post Office Box 1437

Little Rock, Arkansas 72203-1437
Attention: LeAnn Edwards, Slot 8295

RE: Arkansas 09-14

Dear Mr. Jeffus:

SEP 2 4 2003

We have reviewed the proposed amendment to Attachment 4.19-D of your Medicaid State plan
submitted under transmittal number (TN) 09-14, This amendment provides for enhanced

payment for facility beds certified as Home Style.

We conducted our review of your submittal according to the statutory requirements at sections
1902(a)(2), 1902(a)(13), 1902(a)}30) and 1903(a) of the Social Security Act and the
implementing Federal regulations at 42 CFR 447 Subpart C. As part of the review process the
State was asked to provide information regarding funding of the State share of expenditures
under Attachment 4.19-ID. Based upon your assurances we are pleased to inform you that
Medicaid State plan amendment 09-14 is approved effective August 1, 2009. We are enclosing

the HCFA-179 and the amended plan pages.

If you have any questions, please call Sandra Dasheiff, CPA at (214) 767-6490.

Sincerely,

—

- -

Mann

Director
Center for Medicaid and State Operations (CMSO)

Enclosures

.
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be directly identified and benefit both reporting entities. These shared costs
must be allocated between each of the benefiting entities. Any shared cost
included in the calculation of the facility’s fair market rental payment must be
allocated based on the Current Asset Value (CAV). All other shared cost
must be aliocated based on resident days. The cost report for the Home Style
portion of a combination facility will include forms 1,2, 3, 4,6, 7, 8,9, 10,
and 16. The cost report for the traditional beds in a combination facility must
include all forms. The cost report for traditional beds in a combination facility
will include aggregate information (includes both traditional and Home Style)
on forms 5, 11, 12, 13, 14, and 15. These forms relate to the overall operation
of the facility and cannot be allocated between traditional and Home Style.

The Cost Report for Home Style Beds will be used for the purpose of
establishing a per diem rate for the facility’s Home Style beds.

Full year cost reports for facilities certified entirely as Home Style Facilities
will be included when calculating the direct care ceiling and the median for
the indirect, administrative and operating component of the rate during the
overall rate setting process. Full year cost reports for combination facilities
will be combined into an aggregate per diem cost for both direct care and
indirect, administrative and operating, and will be included in the overall rate
setting process as well.

C. Staffing

Certified Nurse Assistant’s (CNA}) utilized in staffing Home Style beds are
designated as universal workers within the Home Style concept. The
universal worker performs CNA duties, and performs dietary, laundry,
housekeeping and other services to meet the needs of residents. CNA duties
are considered primary to other duties performed by the CNA, therefore the
cost of salaries and fringe benefits for CNA’s are considered direct care costs
and are appropriately reported in Section 1 of Form 6 on the facility cost
report.

D. Rate Setting

Facility beds newly certified as Home Style beds are eligible for a provisional
rate.

With the exceptions detailed above, the per diem rate lor beds certified as

Home Style beds will be established in the same manner as traditional beds.
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9. Home Style Facilitics oo o T

A. Fair Market Rental Payment

Facility beds certified by the Office of Long Term Care as Home Style will
receive an enhanced Medicaid payment. The Department recognizes that the
cost of constructing and equipping one nursing facility bed certified as a
Home Style Facility bed is greater than the current Per Bed Valuation (PBV)
as defined in this Cost Manual at Section 2-4 A. 1. C. The fair market rental
component of the per diem rate paid for Home Style certified beds will be
calculated using a Home Style adjusted PBV reflecting the increased cost.
The PBV for Home Style facility beds will be identified as PBV-HS and will
be established at $65,000 for the cost reporting period ending June 30, 2010.
It has been determined that the cost of constructing and equipping a Home
Style Facility bed is at least $65,000. Minimum occupancy rules for
calculating the facility fair market rental payment will be calculated and
applied separately for beds certified as Home Style. All other policy
described in this Cost Manual regarding the calculation of a facility’s fair
market rental payment is applicable to Home Style Facility beds.

Any and all costs associated with renovaling or constructing beds for initial
certification as Home Style shall not be considered a renovation as detailed in
section 2-4, A. 1. C. 5. of this Cost Manual. Thereafter, Home Style beds are
cligible for renovation adjustment as detailed in the Cost Manual.

A nursing facility participating in this program may certify less than 100% of
its beds as Home Style Facility beds. A facility may have a combination of
traditional style nursing facility beds and also Home Style Facility beds within
a single licensed facility.

B. Cost Reporting

A facility or any part thereof, certified by the Office of Long Term Care as
Home Style shall prepare and submit a Financial and Statistical Report/Cost
Report.  The cost report for Home Style beds will be identified as such by
including the words Home Style at the end of the facility name where ever
used. The cost report must be prepared in accordance with all of the
reimbursement rules and reporting requirements detailed in this “Manual of
Cost Reimbursement Rules.” Combination facilities will be required to
complete a separate cost report for both the traditional beds and beds certified
as Home Style Facility beds. Whenever possible, costs that can be directly
identified to either the traditional or Home Style beds must be included on the
appropriate cost report. The department recognizes that certain costs can not
be directly identified and benefit both reporting entities. These shared costs
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