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Medicaid and CHIP FAQs: Pregnant Women and the Affordable Care Act

Q1: Do states need to track people enrolled in the adult group under 1902(a)(10)(A)(i)(VIll) who
become pregnant? If a woman indicates on the application she is pregnant, do states need to
enroll her as a pregnant woman if she is otherwise eligible for the adult group? Would there be
a need to track pregnancy if the benefits for both groups are the same?

A1l: If a woman indicates on an initial application that she is pregnant, she should be enrolled in
Medicaid coverage as a pregnant woman, rather than in the new adult group. However, as stated in
the preamble to the March 23, 2012 Medicaid and CHIP Eligibility & Enrollment final rule
(https://www.federalregister.gov/articles/2012/03/23/2012-6560/medicaid-program- eligiblity-
changes-under-the-affordable-care-act-of-2010), states are not required to track the pregnancy
status of women already enrolled through the new adult group. Women should be informed of
the benefits afforded to pregnant women under the state's Medicaid program and if a woman
becomes pregnant and requests a change in coverage category, the state must make the change if
she is eligible.

Q2: If a woman moves from the adult group under 1902(a)(10)(A)(i)(Vill) to the pregnant
woman group, are states then required to move former pregnant women from the pregnant
women eligibility group back to the adult group when the post-partum period ends?

A2: If a woman is enrolled in a group for pregnant women, before the end of the post-partum
period, as specified in the definition of “pregnant woman” at 42 CFR 435.4, the state Medicaid
agency will need to re-evaluate the woman'’s eligibility for other groups, including the low- income
adult group and advance payment of premium tax credits through the Marketplace.

Our regulations at 42 CFR 435.916 explain the requirements for states in connection with renewals
of eligibility or determinations of ineligibility based on a change in circumstances. The procedures
outlined in the regulation are intended to promote continuity of coverage.

Q3: Is there a strategy for states to retain Medicaid coverage of pregnant teens without being
required to count parents’ income in 2014?

A3: States wishing to continue the practice of disregarding parental income may do so by adopting
coverage of a reasonable classification of individuals under age 21 under section 42 CFR 435.222. In
this case, the “reasonable classification” would be pregnant individuals under age 21 (or under age
18, 19, or 20). The statutory income standard for this group would be based on the state’s AFDC
payment standard in effect in the state in July 1996. But if a state uses section 1902(r)(2) of the Act
to disregard all income for this group, as has been done for other reasonable classifications of
children (such as those in state foster care), there will be no determination of income required for
eligibility, and MAGI-based income requirements will not apply.
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To effectuate this option, states should submit a state plan amendment (SPA) to amend Attachment
2.2-A of the Medicaid state plan to cover a reasonable classification of pregnant individuals under
age 21 under 42 CFR 435.222. The state should also amend Supplement 8a to Attachment 2.6-A to
disregard all income for this new group.
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